Title Image

Sfaturi pentru diabetici

Tot pățitu-i priceput. Proverb românesc

Pentru diabeticii „începători” (și nu numai), iată câteva recomandări, păreri personale, sfaturi, idei practice, „șmecherii”, concluzii trase din experiență proprie, așa, ca de la diabetic la diabetic:

1.

Ferește-te de alb!

Alimentele albe – zahărul, făina (și tot ce se face din ea: pâine, paste, patiserie) și orezul – sunt dușmanii tăi de moarte. Scoate-i din viața ta! Înlocuiește zahărul cu zahăr din coajă de mesteacăn (Indice Glicemic 7) sau din ștevie (Indice Glicemic 0), înlocuiește pâinea cu ARUNA benefica®, iar pastele și orezul cu paste și orez făcute din konjac (carbohidrați <0.5g/100g). Ca gust, nu vei simți mari diferențe, nu vei avea senzația că ieși din zona ta de confort, în schimb vei fi uimit de valorile pe care le va arăta, în scurt timp, glucometrul tău. Dacă ai o alimentație săracă în carbohidrați, este de așteptat ca nivelurile tale de glicemie să fie mai mici, prin urmare și medicația trebui redusă, în acord cu starea de fapt prezentă a corpului tău.

2.

Cantitatea contează!

Simți că înnebunești dacă nu mănânci un pic de ciocolată sau un cartof prăjit? Mănâncă! Dar exact atât: un pic de ciocolată înseamnă două pătrățele, nu o tabletă întreagă; un cartof prăjit înseamnă un singur cartof, pe care să-l prăjești în ulei curat, eventual împreună cu niște ciuperci și câteva fâșii de vinete, dovlecei, ardei. O să-ți miroase a cartofi prăjiți și o să ai senzația că ai mâncat ceva foarte bun, dar nu o să-ți urce glicemia în tavan. Vrei să bei un pahar de vin, o tărie mică sau o bere? Bea! Dar exact atât: un pahar de vin înseamnă 150ml, nu o sticlă; o tărie mică are 40ml, iar „o bere pentru diabetici” va fi întotdeauna o halbă mică sau o doza de 330ml. Savurează-le pe îndelete, ca pe niște cadouri pe care ți le faci din când în când (nu zilnic!), ca să mai atenuezi gustul amar al frustrării, pe care orice diabetic sau om la dietă îl cunoaște atât de bine!

3.

Nu ți-e foame, de fapt ți-e sete!

De câte ori simți că ți-e foame, bea un pahar cu apă! Nu, nu e o glumă proastă. Foamea și setea sunt reglate din aceeași zonă a creierului (hipotalamus), iar omul modern, învățat să mănânce mult prea mult și să bea prea puțină apă, ajunge să confunde adesea cele două senzații. Bea cât de multă apă poți, mai ales dimineața pe stomacul gol și cu 30 de minute înainte de mese. Prin apă se înțelege… apă. Nu suc, ceai, compot etc. Apă! De preferat plată, la temperatură moderată și băută în înghițituri mici, nu aruncată pe gât. Dacă pui în ea și câteva felii de lămâie, va fi și mai bine. Nu doar te hidratează, ci mai scade din glicemie, curăță ficatul și te ajută să slăbești.

4.

Citește eticheta!

Tot auzi acest îndemn, să citești eticheta cu informațiile nutriționale înainte de a cumpăra un produs alimentar, dar poate că nu ai cunoștințele necesare înțelegerii acelor informații. La noi în școli nu se fac lecții de nutriție și destul de greu găsești pe cineva care să-ți explice ce e cu toate cifrele și procentele acelea. Ar fi multe de spus despre ce să urmărești pe eticheta unui aliment, dar pentru a simplifica la maximum… uită-te după cuvintele „carbohidrați” sau „glucide”! Dacă apare o valoare de aproximativ 50g în dreptul lor sau, și mai grav, în dreptul subcategoriei „din care zahăr/din care zaharuri” înseamnă că jumătate din produsul respectiv este zahăr sau se transformă în zahăr (glucoză) în timpul digestiei. Nu îl cumpăra decât dacă este un produs din care mănânci/folosești doar câteva zeci de grame la o masă. Caută alimente care să aibă cel mult 20-30g carbohidrați/glucide per 100g. Există!

5.

Ciugulește altceva!

Dacă vizionarea unui film bun, în timp ce ronțăi ceva bun, este una dintre plăcerile tale și principala ta formă de relaxare după o zi grea, e ok. Doar ronțăie altceva! Aruncă chipsurile, snacksurile, popcornul, pufuleții, sticksurile, covrigeii, biscuiții, napolitanele și orice altceva erai învățat să ciugulești! Dacă le citești etichetele, te ia cu leșin. Înlocuiește-le cu semințe (de floarea-soarelui, de dovleac) și nuci (nuci, alune, migdale, fistic etc.). Poți să pui alături și câteva felii de mere și kiwi, un avocado, niște bastonașe de morcovi, un pumn de afine sau orice alte fructe de pădure. Filmul va fi la fel de bun.

6.

Ridică-te de pe canapea!

Stai toată ziua în fund – la birou, în mașină, la calculator sau televizor? Nu ai timpul, banii sau obișnuința de a merge la sală, de a practica un sport sau de a alerga? Ok! Dar poți să urci și să cobori pe scări, nu cu liftul. Poți să nu-ți iei mașina până la magazinul din colț sau poți să cobori cu câteva stații mai repede din autobuz și restul drumului spre casă să-l faci pe jos. Sau măcar poți să te plimbi prin încăpere când vorbești la telefonul mobil. Dacă nu ești țintuit în pat sau într-un scaun cu rotile, nu ai nicio scuză să nu faci minimum 2.500 de pași pe zi.

7.

Ochii pe picioare!

Nu e de glumă cu picioarele în diabet, pentru că, de la un nimic, se poate ajunge la amputarea degetelor sau chiar a piciorului. Diabetul determină o scădere a capacității de a simți durerea la nivelul picioarelor, de aceea este foarte important să le verifici în fiecare zi. Să te uiți dacă nu ai cumva vreo rană, zgârietură, înțepătură, înroșire sau pată suspectă, pentru că e posibil să ai și să nu simți. Neobservate la timp, acestea se pot infecta și pot produce ulcerații sau necroze. De aceea, picioarele trebuie spălate, șterse foarte bine și unse cu creme hidratante (mai ales, creme cu uree) în fiecare seară. Masează întotdeauna dinspre vârful picioarelor spre gambă și nu te da cu cremă între degete, acolo trebuie să fie tot timpul uscat, ca să nu faci micoze (ciupercă). Nu umbla desculț sau doar în șosete, pentru a preveni înțepăturile sau tăieturile în talpă, folosește doar ciorapi din bumbac 100% și nu te zgârci la încălțăminte! Ia-ți doar pantofi de cea mai bună calitate, foarte comozi, în care să te simți perfect confortabil. Picioarele noastre sunt foarte importante, că doar ele ne poartă prin viață, nu-i așa?

8.

Corpul tău îți joacă feste!

Dacă de-abia ai fost diagnosticat cu diabet și ești la începutul tratamentului sau respecți o dietă săracă în carbohidrați doar de câteva zile, s-ar putea ca mintea și corpul tău să încerce să te păcălească. Poți să te simți, deodată, absolut îngrozitor: o senzație de slăbiciune accentuată, până aproape de leșin, transpirație abundentă, paloare, palpitații, tulburări de vedere, confuzie mentală… Adică, o stare care arată (și se simte) ca o criză de hipoglicemie în toată regula. Nu te arunca în borcanul cu miere și nici în sticla de cola! Verifică-ți mai întâi glicemia, pentru că s-ar putea să nu fie sub 60-70 mg/dL, ci mult mai mare, în (sau chiar peste) limitele normale. Dacă este așa, înseamnă că tocmai ai experimentat o criză falsă de hipoglicemie, adică un fel de formă de protest a creierului și corpului tău, care s-au obișnuit să funcționeze multă vreme (poate ani) cu niveluri ridicate de glucoză și acum „își cer porția de zahăr”. Nu intra în panică, așează-te undeva unde să poți sta liniștit și bea apă. Cam în 15-20 de minute criza se potolește, iar în câteva zile, după ce organismul tău „înțelege”, crizele false dispar de tot.

9.

Nu te injecta în orb!

Niciodată, niciodată, NICIODATĂ nu te injecta fără să îți verifici înainte glicemia! Știu că lamelele gratuite nu ajung nici o lună, darămite trei și că, indiferent ce aparat folosești, lamelele sunt scumpe rău. Știu că e foarte greu să te înțepi de fiecare dată de două ori și uneori îți zici că, măcar de data asta, să te înțepi doar o dată. Știu că de-abia îți mai simți buricele degetelor și că te-ai săturat de-atâtea ace, oricât de fine ar fi… Dar riscul de a-ți injecta prea multă insulină și a face o cădere severă de glicemie este atât de mare (și urmările atât de grave), încât nu merită! Crizele de hipoglicemie pot fi infinit mai periculoase decât puseurile de hiperglicemie, pentru că se pot agrava rapid, în mai puțin de o oră, și dacă nu sunt tratate corespunzător, pot duce la convulsii, la pierderea conștienței și chiar la instalarea comei hipoglicemice. Există tratament (injectare urgentă cu glucagon), dar nu te juca cu asta! Ajustează-ți întotdeauna cantitatea de insulină pe care o injectezi în funcție de nivelul glicemiei și de ce mănânci! Și asigură-te că nu rămâi niciodată fără lamele – nu le considera o cheltuială, ci o investiție pentru viața ta.

10.

Simte dulceața vieții!

Mai toate recomandările și sfaturile pe care le primești ca diabetic se referă la mâncare – mișcare – medicație, adică la corp și atât. Ca și cum gândurile, emoțiile, dorințele, toate trăirile tale interioare n-ar avea nicio legătură cu boala… Ba bine că nu! Trupul, mintea și sufletul formează un tot unitar și se influențează reciproc mult mai mult decât îți imaginezi. Se spune că oamenii predispuși la diabet sunt cei care nu știu să se bucure de „dulceața vieții”. Poate că n-ar fi rău să iei diabetul ca un semn care îți arată că ar fi timpul să fii mai relaxat și să nu mai încerci să controlezi tot, să faci tot. Dă-ți răgazul să guști momentele „dulci” ale prezentului! Dacă ești tot timpul stresat de atingerea obiectivelor și preocupat de ziua de mâine, nu ai cum să vezi cât de dulce e zâmbetul unui copil, nu ai cum să simți câtă dulceață se ascunde în spatele unui gest de tandrețe sau câtă miere e într-o rază de soare care-ți încălzește blând fața. Chiar și cea mai grea sau complicată viața are clipe dulci. Bucură-te de ele!

Informațiile prezentate sunt oferite pentru a îndruma consumatorul, au scop educativ și nu trebuie folosite pentru a diagnostica, trata sau vindeca vreo boală. Ele nu substituie sfatul medicului și nu înlocuiesc tratamentele prescrise de personalul medical autorizat.