Pasul 1- Frământarea
În vasul unui malaxor puneți 300g de PREMIX pentru ARUNA home-made și un pliculeț de drojdie uscată instant (5-7g). Amestecați-le ușor. Apoi turnați 300 ml de apă caldă (~38°C), în fir subțire pe marginea vasului. Continuați frământarea la viteza mică (1) a malaxorului timp de 10-15 minute, până la formarea unei bile de aluat care se desprinde total de pereții vasului.
Tips & Tricks:
- Folosiți o cană gradată, pentru a măsura apa cât mai precis. Dacă nu aveți, puneți o cană (250 ml) plus 4 linguri de apă.
- Temperatura apei este foarte importantă! Dacă e prea rece, aluatul nu se leagă, dacă e prea fierbinte, se distrug drojdiile. Apa trebuie să fie călduță spre caldă (36-38°C). Dacă nu aveți termometru alimentar, verificați-o să fie ca apa de îmbăiat bebelușii – trebuie să o simțiți caldă, fără să frigă.
- Dacă nu aveți malaxor, puteți frământa aluatul de mână, punând apa treptat, puțin câte puțin, până la încorporarea completă. Aluatul este destul de dur, dar, fiind cantitate mică (~600g), se poate frământa manual fără mare efort, doar cu răbdare și un pic de îndemânare, timp de 10-15 minute.
Pasul 2 - Dospirea
Puneți aluatul într-un caston, acoperiți-l cu un prosop de bucătărie și lăsați-l la dospit ~40 de minute, într-un loc călduț și ferit de curent, până își dublează (chiar triplează) volumul.
Tips & Tricks:
- În funcție de temperatura ambientală și de gradul de umiditate din atmosferă, timpul de dospire poate fi mai lung (~60 de minute).
Pasul 3 – Porționarea, refrământarea și modelarea
Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și împărțiți-l în 6 bucăți egale. Refrământați fiecare bucată și modelați-o sub formă de chiflă ovală. Așezați apoi chiflele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Tips & Tricks:
- Refrământarea individuală este foarte importantă, deoarece uniformizează bulele de aer din interiorul aluatului. Puteți să trântiți (ușor) bucățile de aluat de blatul de lucru, înainte de a le modela. Astfel, aerul din interior este redistribuit, asigurându-le chiflelor o creștere uniformă și o materialitate pufoasă.
- Dacă aluatul este făcut corect, modelarea se face foarte simplu și curat, direct pe blatul de lucru uscat, fără a fi necesară tapetarea cu faină a blatului sau a mâinilor. NU ADĂUGAȚI NICIUN FEL DE ALTĂ FĂINĂ, acest lucru ducând la creșterea cantității de carbohidrați. Dacă simțiți că vă ajută la modelare, puteți să vă umeziți palmele cu apă caldă.
- Vă recomandăm să faceți chifle, nu o „pâine” mare! Acesta este un aluat cu o compoziție foarte specială și cu cât bucata este mai mare, cu atât riscul de a rămâne necoaptă și cleioasă în interior este mai mare. Chiar și modelare chiflelor în formă ovală (nu rotundă) contribuie la o mai bună coacere a miezului.
Pasul 4 – Finisarea și dospirea finală
Folosind o pensulă de patiserie, ungeți chiflele cu apă fierbinte (~60°C) și presărați-le cu semințe de susan (sau orice alte semințe preferați). Acoperiți tava cu un prosop de bucătărie și lăsați-o într-un loc călduț încă ~10 minute, până se încălzește cuptorul (și chiflele mai cresc puțin).
Pasul 5 – Coacerea
Setați cuptorul la programul de convecție naturală (căldură uniformă de sus și de jos) și preîncălziți-l la 210°C. Introduceți tava la mijlocul cuptorului și coaceți timp de 40 de minute.
Tips & Tricks:
- Vă recomandăm să folosiți NEAPĂRAT un cuptor electric! La cuptorul pe gaz controlul asupra temperaturii și coacerea uniformă sunt aproape imposibile.
- Nu recomandăm folosirea programelor de coacere cu ventilație, care, deși mai rapide, ar determina o uscare excesivă a cojii, mărind riscul ca miezul să rămână necopt.
Pasul 6 – Răcire și păstrare
La finalul programului, puneți chiflele pe un grătar și lasăți-le să se răcească complet.
Tips & Tricks:
- După scoaterea din cuptor, pentru scurt timp, chiflele sunt foarte tari. Lăsați-le-n pace! J
- Nu le tăiați și nu le rupeți fierbinți!
- Se păstrează învelite în hârtie și/sau pânză, la loc uscat, bine aerisit și răcoros, ferite de razele soarelui și fără a le închide ermetic în pungi de plastic sau în recipiente. Se consumă, de preferat, în 2-3 zile. Pe termen mai îndelungat (până la 30 zile), se păstrează excelent la congelator, caz în care vă recomandăm să decongelați progresiv necesarul pentru o zi.
FELICITĂRI !!!
Ați obținut șase chifle low-carb cu un nivel de carbohidrați mai mic de 7g/ bucată, foarte bogate în fibre și proteine (vegetale) – valori nutriționale și beneficii similiare cu ARUNA benefica® – Substitut hipoglucidic al pâinii.