Title Image

Povestea noastră

Necesitatea este mama invenției. Platon

Diagnosticarea cu diabet și senzația permanentă de foame ne-au determinat să căutăm soluții pentru a putea respecta pe viață o dietă săracă în carbohidrați, însă nu am găsit niciun produs alimentar care să semene cu pâinea, dar care să nu ridice glicemia.

ARUNA benefica® - Substitut hipoglucidic al pâinii s-a născut dintr-o mare și acută necesitate.

În ianuarie 2015, unul dintre co-inventatori, Adrian Berinde, a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2, ce necesita 4 injectări cu insulină pe zi.

Atunci am descoperit că renunțarea la dulciuri nu este suficientă, ci este nevoie de o dietă mult mai drastică din care trebuie eliminate sau reduse, de fapt, toate alimentele care țin de foame: pâinea și produsele de panificație sau patiserie, pastele făinoase, orezul, cartofii, mămăliga etc.

Atunci am aflat despre carbohidrați și despre felul în care, în procesul digestiei, se transformă în „zahăr” (glucoză), crescând glicemia.

Și tot atunci am descoperit cu uimire că, pentru un diabetic, făina albă de grâu este la fel de periculoasă ca și zahărul – și că o felie serioasă de pâine poate face aproape la fel de mult rău ca o tabletă de ciocolată.

Aceste „revelații” ne-au cutremurat… Perspectiva unei vieți bântuite de interdicții și injecții zilnice nu ne-a surâs deloc.

ARUNA benefica® - Substitut hipoglucidic al pâinii s-a născut dintr-o mare și acută necesitate.

În ianuarie 2015, unul dintre co-inventatori, Adrian Berinde, a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2, ce necesita 4 injectări cu insulină pe zi.

Atunci am descoperit că renunțarea la dulciuri nu este suficientă, ci este nevoie de o dietă mult mai drastică din care trebuie eliminate sau reduse, de fapt, toate alimentele care țin de foame: pâinea și produsele de panificație sau patiserie, pastele făinoase, orezul, cartofii, mămăliga etc.

Atunci am aflat despre carbohidrați și despre felul în care, în procesul digestiei, se transformă în „zahăr” (glucoză), crescând glicemia.

Și tot atunci am descoperit cu uimire că, pentru un diabetic, făina albă de grâu este la fel de periculoasă ca și zahărul – și că o felie serioasă de pâine poate face aproape la fel de mult rău ca o tabletă de ciocolată.

Aceste „revelații” ne-au cutremurat… Perspectiva unei vieți bântuite de interdicții și injecții zilnice nu ne-a surâs deloc.

dav

Am înțeles de îndată că pâinea va fi marea problemă

La toate celelalte alimente care ridică glicemia se poate renunța relativ ușor sau li se pot găsi înlocuitori. Dar pâinea este de mii de ani un aliment de bază în susținerea vieții, nelipsită de pe mesele oamenilor, indiferent de statutul lor financiar sau social.

Suntem obișnuiți încă din copilărie să mâncăm pâine în fiecare zi, la fiecare masă, aproape cu orice fel de mâncare, iar o masă fără pâine creează adeseori frustrare, din cauza lipsei de sațietate și a senzației de foame care reapare rapid – mai ales dacă, odată cu pâinea, au fost eliminate și pastele, și orezul, și cartofii.

Ne-am întrebat, atunci, cum se poate să respecți pe termen lung, pe viață, o dietă săracă în carbohidrați – singura despre care citisem că normalizează nivelul glicemiei și face posibilă reducerea sau chiar eliminarea injectărilor cu insulină?

Ne-am uitat cu foarte mare atenție pe piață, am testat, am întrebat, am căutat – dar rezultatele au fost departe de așteptări, iar răspunsul părea implacabil: Nu se poate! Dacă ești diabetic, nu ai decât două variante: ori „să mori de foame”, ori să mănânci măsurat și cântărit… și să te injectezi toată viata ta.

Această concluzie a fost imposibil de digerat. Nu se poate să nu se poată, ne-am spus. Trebuie să existe undeva un produs alimentar care să semene cu pâinea, dar care să nu ridice glicemia!

Și pentru că nu l-am găsit, nicăieri în lume, ne-am încăpățânat să-l inventăm.

Am înțeles de îndată că pâinea va fi marea problemă

dav

La toate celelalte alimente care ridică glicemia se poate renunța relativ ușor sau li se pot găsi înlocuitori. Dar pâinea este de mii de ani un aliment de bază în susținerea vieții, nelipsită de pe mesele oamenilor, indiferent de statutul lor financiar sau social.

Suntem obișnuiți încă din copilărie să mâncăm pâine în fiecare zi, la fiecare masă, aproape cu orice fel de mâncare, iar o masă fără pâine creează adeseori frustrare, din cauza lipsei de sațietate și a senzației de foame care reapare rapid – mai ales dacă, odată cu pâinea, au fost eliminate și pastele, și orezul, și cartofii.

Ne-am întrebat, atunci, cum se poate să respecți pe termen lung, pe viață, o dietă săracă în carbohidrați – singura despre care citisem că normalizează nivelul glicemiei și face posibilă reducerea sau chiar eliminarea injectărilor cu insulină?

Ne-am uitat cu foarte mare atenție pe piață, am testat, am întrebat, am căutat – dar rezultatele au fost departe de așteptări, iar răspunsul părea implacabil: Nu se poate! Dacă ești diabetic, nu ai decât două variante: ori „să mori de foame”, ori să mănânci măsurat și cântărit… și să te injectezi toată viata ta.

Această concluzie a fost imposibil de digerat. Nu se poate să nu se poată, ne-am spus. Trebuie să existe undeva un produs alimentar care să semene cu pâinea, dar care să nu ridice glicemia!

Și pentru că nu l-am găsit, nicăieri în lume, ne-am încăpățânat să-l inventăm.